Wymiary: 60x30x30 ( 54 l ).
Rośliny:
Ceratopteris Cornuta ( rośnie jak szalona )
Nurzaniec
Microsorium pteropus ( pani w sklepie mnie oszukała mówiąc, że to roślina do sadzenia )
Gałęzatka ( jedna kulka i jedna rozcięta i przywiązana do kamienia )
Mech ( nie wiem jaki dokładnie ale rośnie w zastraszającym tempie )
Wgłębka ( pływająca dowolnie po akwarium )
Bacopa ( chyba, nie jestem pewien )
Cabomba ( też rośnie szybko, ok. 5 cm na tydzień, chociaż wg niektórych nie powinna przy takim oświetleniu )
Coś czego nie umiem nazwać, załączam jako zdjęcie nr 3 ( niestety jedyne jakie mam, przepraszam za jakość )
Obsada:
Tu jest właśnie problem. Obsada jest w zmianie ze względu na zachowanie bojownika. Odkąd są upały ( wcześniej miałem temp. 24 st. a teraz nawet 30 ) Bob zaczął atakować inne ryby, z którymi żył wcześniej w zgodzie. Zabił 6 neonków i 1 krewetkę ( na moich oczach ).
No i niestety musiałem go oddać ( w dobre ręce ).
Aktualnie wygląda to tak:
4 x neon inessa
4 x kirys spiżowy
9 x red cherry ( 3 są w "ciąży", wcześniej jeszcze 2 nosiły jajeczka ale je zgubiły. Doszedłem do wniosku, że zgubiły jajeczka ze względu na zmianę zbiornika. Kupiłem je już zapłodnione ).
Oświetlenie:
T8 15W Sun-Glo 4200K
Ogrzewanie:
Zwykła grzałka z termostatem 50W
Technika CO2: brak
Parametry wody:
Stan 27 lipca:
NO3: 25
NO2: 0
GH: 8
KH: 15
pH: 6,8
Cl: 0
Podmiana wody:
12 litrów co tydzień
Nawożenie: brak
Podłoże:
bazalt i piasek ( chyba to jest bazalt, nie do końca się znam )
Filtracja:
Filtr wewnętrzny 400 l/h
Napowietrzanie:
napowietrzacz Aquael AP100
Pokarmy:
płatki z witaminami
suszona dafnia
mrożone serce wołowe
spirulina w tabletkach
marchewka
pokrzywa
nektarynka ( moje krewetki ją kochają )
I jeszcze parę zdań. Rybek jest tylko 8 "dzięki" bojownikowi, który chyba od upałów zrobił się wyjątkowo agresywny. Na razie nie będę kupować nowych neonków, gdyż za miesiąc się przeprowadzam i nie chcę narażać rybek na stres.
Teraz coś co się pewnie nie spodoba wielu ( jeśli nie wszystkim osobom ). Mech po prawej rośnie na muszli ( takiej jakiej używała mała syrenka Disneya zamiast biustonosza ).
Generalnie to moje trzecie akwarium. Wcześniej jako 13-latek miałem 2 akwaria: 40l z gupikami i 112l z mieczykami. Niestety po ok 4 latach akwaria oddałem, czego teraz żałuję ( bo te 112 litrowe było wyjątkowo piękne ). I chyba zaraziłem swoją 10-letnią siostrę swoim hobby
Proszę o komentarze, rady co zmienić, co dodać, wyjąć.
Pozdrawiam

Logowanie