Bojownik.pl: [54l] Nienazwane akwa - Bojownik.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[54l] Nienazwane akwa Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   przemek Ikona

• Narybek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • Rejestracja 08-lipiec 10
  • Miejscowość:Białystok

Napisano 29 lipiec 2010 - 21:52

Witam. Tak jak prosiła rybio0oka przedstawiam swoje akwarium. Założone na początku marca 2010 r.
Wymiary: 60x30x30 ( 54 l ).

Rośliny:
Ceratopteris Cornuta ( rośnie jak szalona )
Nurzaniec
Microsorium pteropus ( pani w sklepie mnie oszukała mówiąc, że to roślina do sadzenia )
Gałęzatka ( jedna kulka i jedna rozcięta i przywiązana do kamienia )
Mech ( nie wiem jaki dokładnie ale rośnie w zastraszającym tempie )
Wgłębka ( pływająca dowolnie po akwarium )
Bacopa ( chyba, nie jestem pewien )
Cabomba ( też rośnie szybko, ok. 5 cm na tydzień, chociaż wg niektórych nie powinna przy takim oświetleniu )
Coś czego nie umiem nazwać, załączam jako zdjęcie nr 3 ( niestety jedyne jakie mam, przepraszam za jakość )

Obsada:
Tu jest właśnie problem. Obsada jest w zmianie ze względu na zachowanie bojownika. Odkąd są upały ( wcześniej miałem temp. 24 st. a teraz nawet 30 ) Bob zaczął atakować inne ryby, z którymi żył wcześniej w zgodzie. Zabił 6 neonków i 1 krewetkę ( na moich oczach ).
No i niestety musiałem go oddać ( w dobre ręce ).
Aktualnie wygląda to tak:
4 x neon inessa
4 x kirys spiżowy
9 x red cherry ( 3 są w "ciąży", wcześniej jeszcze 2 nosiły jajeczka ale je zgubiły. Doszedłem do wniosku, że zgubiły jajeczka ze względu na zmianę zbiornika. Kupiłem je już zapłodnione ).

Oświetlenie:
T8 15W Sun-Glo 4200K

Ogrzewanie:
Zwykła grzałka z termostatem 50W

Technika CO2: brak

Parametry wody:
Stan 27 lipca:
NO3: 25
NO2: 0
GH: 8
KH: 15
pH: 6,8
Cl: 0

Podmiana wody:
12 litrów co tydzień

Nawożenie: brak

Podłoże:
bazalt i piasek ( chyba to jest bazalt, nie do końca się znam )

Filtracja:
Filtr wewnętrzny 400 l/h

Napowietrzanie:
napowietrzacz Aquael AP100

Pokarmy:
płatki z witaminami
suszona dafnia
mrożone serce wołowe
spirulina w tabletkach
marchewka
pokrzywa
nektarynka ( moje krewetki ją kochają )

I jeszcze parę zdań. Rybek jest tylko 8 "dzięki" bojownikowi, który chyba od upałów zrobił się wyjątkowo agresywny. Na razie nie będę kupować nowych neonków, gdyż za miesiąc się przeprowadzam i nie chcę narażać rybek na stres.
Teraz coś co się pewnie nie spodoba wielu ( jeśli nie wszystkim osobom ). Mech po prawej rośnie na muszli ( takiej jakiej używała mała syrenka Disneya zamiast biustonosza ).
Generalnie to moje trzecie akwarium. Wcześniej jako 13-latek miałem 2 akwaria: 40l z gupikami i 112l z mieczykami. Niestety po ok 4 latach akwaria oddałem, czego teraz żałuję ( bo te 112 litrowe było wyjątkowo piękne ). I chyba zaraziłem swoją 10-letnią siostrę swoim hobby :) Mała od dwóch lat hoduje gupiki, a dziś kupiłem jej większe ( 63l ) akwa.
Proszę o komentarze, rady co zmienić, co dodać, wyjąć.
Pozdrawiam :)

Załączone pliki

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   rybio0oka Ikona

• "Szczęki"
  • PipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 554
  • Rejestracja 03-luty 09
  • Miejscowość:Tarnobrzeg i okolice ;)

Napisano 29 lipiec 2010 - 22:10

Akwarium ładne. Oczywiscie dodałabym nieco roslin i przeniosła ten mech z muszli na kokos by nie zatwardzała wody (swoją drogą i tak w końcu sama zacznie rozmiękać i zrobią się dziury). Wczesniej temperatura była dosyc niska, bojownik wymaga optymalnie 26-27 stopni a im mniej tym jest bardziej osowiały. Teraz okazał swój prawdziwy temperament i zabił neony, których de facto nie powinno się z nim trzymać, bo takie rzeczy często mają miejsce.
Dołączona grafika
500l(malawi); 70l(bettas); 25l(BP); w planach 30l Cube(blue stones idyll Sulawesi C.spongicola,C.Cardinal)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   przemek Ikona

• Narybek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • Rejestracja 08-lipiec 10
  • Miejscowość:Białystok

Napisano 29 lipiec 2010 - 22:23

Mech już się rozrasta po korzonku i kokosie ( połówka skorupy leży po prawej z tyłu ). To pomyślę nad kupnem kokosa i zrobię z niego mchowy trawnik, ale to raczej po przeprowadzce.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Michał_P Ikona

• "Potwór z głębin"
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1264
  • Rejestracja 22-wrzesień 07
  • Miejscowość:z Krakowa :)

Napisano 29 lipiec 2010 - 22:50

Akwarium wygląda przyjemnie, ale ja bym ciachnął po środku bacope i zasadził obok, żeby była taka kępa pięknych, zielonych liści :)
!Początkujący! - zanim cokolwiek napiszesz, koniecznie przeczytaj --->FAQ<--- oraz nasz --->Regulamin<---.
Mój nie do końca akwarystyczny ***blog***

Spam = Warn :)
0

Strona 1 z 1