Bojownik.pl: [10l] ślimakarium - AKTUALIZACJA 26.08 - Bojownik.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[10l] ślimakarium - AKTUALIZACJA 26.08 Użytkownik slepyy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30
  • Rejestracja 27-lipiec 10

Napisano 27 lipiec 2010 - 19:04

Ponieważ miałem do dyspozycji akwarium 10l, zagospodarowałem je na hodowlę ślimaków (to moje pierwsze akwa ze ślimakami). Gupiczka mi urodziła, gdy dorwę narybek to wpuszczę go do tego małego akwa do czasu, gdy nie podrośnie.

Wymiary i litraż:
10l : 24x18x21 (długośc x szerokośc x wysokosc)

Urządzenia grzewcze:
Nie są potrzebne, ponieważ słońce i tak nagrzewa akwarium do wysokich temperatur. Jakby co, to mogę włożyc tam na chwilkę grzałkę 100W z akwarium głównego. Jak będę w zoologicznym może kupię grzałkę 5W. Mam w planach zasadzic tam sporo roślin.

Filtracja:
Nie posiadam

Inne urządzenia
Napowietrzacz (brzęczyk). Na pewnym forum przeczytałem, że musi byc poruszana woda... To prawda?

Fauna i flora:
-gałęzatka
-niezidentyfikowana roślina
-kabomba
-kilka ślimaków (prawdopodobnie rozdętki)

Podłoże:
Akwarium jest podzielone na dwie części. Częśc pierwsza: podłoże piasek (plażowy), gałęzatka, kilka kamieni, kabomba. Częśc druga: roślinka (wie ktoś co to za roślina? foty poniżej), na podłoże drobne kamienie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przepraszam za niewyraźne fotki, robione telefonem. Jak będę miec do dyspozycji lepszy aparat to zarzucę zdjęcia.

Wypowiadajcie się, co robię źle a co dobrze, co zmienic. Mam też szklaną pokrywę, jest potrzebna? Dla ślimaków przygotowałem mieszankę rozdrobionych pokarmów podstawowych dla rybek (rozdrobnionych) + rozdrobiony suszony gammarus + rozdrobniony BIOrept (granulowany pokarm dla żółwi wodnych). Dochodzi też np mlecz (jak będą chciały). Można podawac np marchewkę i sałatę? Jak tak to surowe czy gotowane? A mięso można? (ogółem napiszcie, czym można karmic :lol: ). Pomóżcie w identyfikacji tej roślinki. Co jeszcze tam dodac?

Pozdrawiam i czekam na opinie. 8)

Użytkownik slepyy edytował ten post 27 sierpień 2010 - 17:06

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Carix Ikona

• "Ratunku jestem rybką!"
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 179
  • Rejestracja 25-lipiec 09
  • Miejscowość:Krosno

Napisano 27 lipiec 2010 - 20:01

Jak na akwarium dla ślimaków to w sumie może być co do pokrywy to będzie chronić przed osiadającym kurzem na tafli wody. Dokup więcej roślin korzonek zrób jakąś kompozycje i git majonez :) Ślimaki chyba filtra nie potrzebują jednak woda będzie mętna i nie będzie żadnego ruchu wody przez co może zrobić się kożuch bakteryjny tym bardziej jeśli nie dasz pokrywy. A jeśli słońce świeci mogą zrobić się potworne glony.
25 lipiec - dzisiaj rocznica mojego pobytu tutaj :D
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 27 lipiec 2010 - 20:08

Filtr jakiś kupię (jakiś słaby wewnętrzny). Co do glonów to ślimaki pewnie będą je wyjadac, najwyżej będę robic częste wymiany wody. Teraz wyjeżdżam na prawie dwa tygodnie i jak wrócę to nakupię roślinek :) Załatwię też jakiś korzeń / patyk do ozdoby, coś się pomyśli. :D
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek Ikona

• Uzależniony od Bojownik.pl
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1633
  • Rejestracja 12-wrzesień 08
  • Miejscowość:Biała Podlaska [okolice]

Napisano 27 lipiec 2010 - 20:33

No , w końcu ma ktoś baniaczek podobny do mojego ślimakarium ;)
Więc co ci mogę powiedzieć:
-dosyp podłoża , zwłaszcza piasku , którego właściwie nie ma -będzie to o wile lepiej wyglądać
-filtr jest zbędny, ale musisz zasadzić więcej roślin Sam w nieco ponad 3 litrach mam masę ślimaków i 6 narybków gupika [niedługo już opuszczają lokum , ale staram się jak najbardziej przeciągnąć ten moment z powodu choroby bojownika ].
Ale skoro
-jak ślimaki się rozmnożą i będzie ich cała masa to i glonów nie będzie .
-zauważyłem , że rozdętki wolą pokarm "większego kalibru" .Chyba łatwiej im się go zeskrobuje [np.granulki,tabletki , glony z twardych powierzchni]. Choć po rozdrobnioną karmę dla narybku to chętnie sięgały . Ciekawie wyglądają pływając do góry nogami przy tafli gdy "wsysają" pokarm .
-spokojnie możesz dawać marchewkę , mlecz i inne ziela [np.pokrzywę,ogórka].Ale ugotowaną na raczej miękko , ale nie rozgotuj ! Co do sałaty to ja bym się musiał upewnić ,czy nie była czymś-tam-bójczym pryskana .
Jak już , to najlepiej z własnej hodowli .
-wyłącz -lub skręć- napowietrzacz , wyraźnie widać , że nieźle chlapie

Co do baniaczka-na razie łyso .Wydaje mi się , że pasowałaby w tylny prawy nieco rozgałęziony "kłodowaty korzeń".
Ale ogólnie jest OK .
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 27 lipiec 2010 - 20:48

Na innym forum za to odradzono mi piasek, bo wszelkie resztki pożywienia i tym podobne mogą tam się zbierac i gnic, co nie będzie wyglądac przyjemnie (no i pachniec też nie :) ), tak więc nie wiem kogo słuchac :P Z pokarmem problemu nie będzie, sałatę mam niepryskaną w ogródku. Co do napowietrzacza - nie wiem o co chodzi :) Mam go wyłączyc całkowicie, porobic więcej dziurek czy co? Korzeń lub jakiś ładnie wyglądający patyk się znajdzie.

Wie ktoś co to za roślinka? Umieścic ją w piasku czy jak? Chciałbym, aby się rozrosła (nakupię trochę zielska do akwa :P ). A cabomba mi się tak rozrośnie w tym piasku? Dodam, że jest to tylko gałązka (nie ma korzonków).

Pozdrowienia. Dzięki za rady
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek Ikona

• Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1633

Napisano 28 lipiec 2010 - 06:42

Rozrośnie .

Sam mam prawie 3cm piasku [znajdzie się tam garstka żwirku , bo to nieprzesiany piasek budowlany :P ] i wszystko [może poza mchem] ładnie rośnie , choć wolniej niż w "normalnych akwariach" -ale to jest sprawa oświetlenia , którego nie ma stałego ...
Co do napowietrzacza chodziło mi , że sądząc po zdjęciu całości , gdzie widać zachlapane "nóżki pokrywy" wywnioskowałem że jest za silny strumień , a raczej za duże bąbelki .

Cytat

porobic więcej dziurek czy co?

Ta opcja powinna być dobra , choć możesz też zainwestować w kostkę do napowietrzania i[chyba] będziesz miał pewność , że bąbelki nie będą za duże .

A co dej drugiej rośliny : przypomina mi roślinkę którą ja miałem . Jednak moja była czerwona .
Pamiętam , że drugi człon nazy łacińskiej brzmiał colorata
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 28 lipiec 2010 - 13:15

Żwirku dosypię, doszedł też korzeń z muszelką (taka z dziurką, posłuży narybkowi za kryjówkę). Zdjęcia będą potem. Woda stała się lekko mętna :mellow: . Co do napowietrzacza: z chęcią kupiłbym taką kostkę, tylko że nie mam możliwości (wyjeżdżam w piątek a w tym czasie raczej do zoologicznego nie pojadę). Porobię więcej dziurek.

Nie wiem czy pisałem, ale kilka dni temu gupiczka mi urodziła. Po wielu godzinach zmagań złapałem młodego do siatki :P Wpuściłem go do tego małego akwarium i wszystko gra. Z małym wyjątkiem: faktycznie, gdy włączę napowietrzacz mały gupik po prostu nie może sobie poradzic i się męczy (za duży ruch wody). Może jednak wykombinuję tą kostkę...
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek Ikona

• Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1633

Napisano 28 lipiec 2010 - 13:33

LEpiej wyciągnij muszlę , obejdzie się bez niej , a dodatkowo zatwardza wodę .
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Prph Ikona

• "Rybka zwana Wandą"
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 91
  • Rejestracja 09-maj 10

Napisano 28 lipiec 2010 - 14:08

Wyświetl postUżytkownik slepyy dnia 28 lipiec 2010 - 13:15 napisał

Porobię więcej dziurek.

Kiedyś musiałem zmontować na szybko napowietrzacz bez kostki. Nie robiłem dziurek, tylko wsadziłem kamyk w wężyk. jak jest dobrze nieforemny, to polecą całkiem małe bąbelki. Ale musisz też przykręcić sam napowietrzacz, żeby nie tłoczył pełną siłą powietrza.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 29 lipiec 2010 - 00:59

Prph jak to zrobic? Mam napowietrzacz firmy Aqualel typ -100, moc 2.5w

A może wystarczy po prostu napowietrzac ok 15-30 min dziennie? (starczy to narybkowi?)

A czy utwardzanie wody jest złe? ;> Bo mam kilka muszli...

Użytkownik slepyy edytował ten post 29 lipiec 2010 - 01:00

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Prph Ikona

• "Rybka zwana Wandą"
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 91
  • Rejestracja 09-maj 10

Napisano 29 lipiec 2010 - 08:15

Wyświetl postUżytkownik slepyy dnia 29 lipiec 2010 - 00:59 napisał

Prph jak to zrobic? Mam napowietrzacz firmy Aqualel typ -100, moc 2.5w

Kup rozgałęziacz do napowietrzacza, którym możesz zzmniejszyć ilość powietrza w wężyku.

Wyświetl postUżytkownik slepyy dnia 29 lipiec 2010 - 00:59 napisał

A może wystarczy po prostu napowietrzac ok 15-30 min dziennie? (starczy to narybkowi?)

Silne napowietrzanie robi duży ruch wody, co nie jest dobre dla narybku. W ciągu 15 min woda wcale się nie napowietrzy. Podawaj po prostu małą ilość cały czas.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 29 lipiec 2010 - 12:53

nie mam możliwości kupienia takiego rozgałęziacza, jutro wyjeżdżam :( Jest jakiś inny sposób?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Prph Ikona

• "Rybka zwana Wandą"
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 91
  • Rejestracja 09-maj 10

Napisano 29 lipiec 2010 - 13:04

Wyświetl postUżytkownik slepyy dnia 29 lipiec 2010 - 12:53 napisał

nie mam możliwości kupienia takiego rozgałęziacza, jutro wyjeżdżam :( Jest jakiś inny sposób?

Zrób dziurki w wężyku, ale zanim wężyk wejdzie do wody. Żeby powietrze leciało w... powietrze ;)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 29 lipiec 2010 - 13:11

OK, rozumiem :) Dzięki wielkie!
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Lady in red Ikona

• Adminka
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 4511
  • Rejestracja 16-listopad 06
  • Miejscowość:Szczecin

Napisano 29 lipiec 2010 - 15:11

Gdyby to rzeczywiście było ślimakarium, to ani grzałka, ani napowietrzacz nie byłyby w tej chwili konieczne; skoro jednak zamierzasz tam trzymać narybek gupika (co jest moim zdaniem błędem), to niezbędne są lepsze warunki - przede wszystkim filtr.
Dołączona grafika
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 29 lipiec 2010 - 15:34

Lady in Red wytłumaczysz mi co wg Ciebie robię źle? Wiem, że warunków świetnych nie ma ale obecnie nie mogę stworzyc lepszych. I dlaczego błędem jest trzymanie tam gupika? Miałem go zostawic w dużym akwarium na pastwę innych rybek?...
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Lady in red Ikona

• Adminka
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 4511

Napisano 29 lipiec 2010 - 15:46

Napisałeś ostatniego posta w taki sposób, jakbym skrytykowała Cię od stóp do głów :rolleyes: a tak wcale nie jest, więc proszę przeczytaj uważnie raz jeszcze moją krótką i niezobowiązującą wypowiedź.
PS. Nie wiem, czy i na jaką "pastwę" narażone są Twoje zwierzęta, bo nie o tym rozmawiamy na tym temacie.
Dołączona grafika
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   slepyy Ikona

• "Gdzie jest Nemo?"
  • Ikona
  • Grupa Nowicjat
  • Postów 30

Napisano 29 lipiec 2010 - 15:56

Sorki, ale ostatnio popsuł mi się humor (nie przez Ciebie :P). Napowietrzacz jest potrzebny tylko i wyłącznie dla gupika. Ale nie odpowiedziałaś, dlaczego błędem jest trzymanie tam narybku (to tylko jedna rybka)

Potem zamieszczę dzisiejsze zdjęcia.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Lady in red Ikona

• Adminka
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 4511

Napisano 29 lipiec 2010 - 16:06

Wybacz, ale przez "narybek gupika" rozumiem co najmniej kilka/naście (jeśli nie więcej) rybek, a nie jedną dosłownie sztukę :lol:, więc wyglądało mi to raczej na kotnik dla gupików, a nie na ślimakarium. Powodzenia tak czy owak, mam nadzieję, że zmętnienie wody to był chwilowy problem, a zbiornik wkrótce stanie się ozdobą.
Dołączona grafika
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Carix Ikona

• "Ratunku jestem rybką!"
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 179
  • Rejestracja 25-lipiec 09
  • Miejscowość:Krosno

Napisano 29 lipiec 2010 - 17:11

Ja w moim akwarium mam tak jakby wyłączone napowietrzanie bo do wężyka dostaje się woda mimo to rybki się nie duszą i nie podpływają do tafli. Czytałam, że to nie bąbelki napowietrzają wodę tylko ruch wody więc chyba wystarczy włączyć filtr bez napowietrzania i będzie OK ?
25 lipiec - dzisiaj rocznica mojego pobytu tutaj :D
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3